Video - Screencasting: Faculteit der Geneeskunde, AMC-UvA

Posted by Natasa Brouwer, on Oct. 5, 2021, 3:04 p.m.

About

Wat is een screencast?

Een screencast is een digitale opname van het computerbeeldscherm door gebruik te maken van software die vastlegt wat er op het beeldscherm gebeurd. In essentie is dit een filmpje van wat de gebruiker daadwerkelijk ziet op zijn/haar beeldscherm (21 eDingen: screencasting). Dit filmpje kan vergezeld gaan met gesproken begeleiding. Het maken van een screencast is eigenlijk de klassieke manier om uitleg te geven over het gebruik van een bepaalde applicatie.

Tegenwoordig worden screencasts echter op steeds meer creatieve manieren ingezet in het onderwijs. Hieronder volgen enkele voorbeelden overgenomen van de website Ennuonline:

  • Met een screencast kan studenten getoond worden hoe ze hun leeromgeving moeten gebruiken
  • Er kan een presentatie op het scherm gedeeld worden inclusief uitleg (slidecast)
  • Er kan een verhaal bekrachtigd worden met het gebruik van beelden
  • Het voordoen van wiskundige berekeningen (mathcast)
  • Een getekende uitleg geven (sketchcast)

Een voorbeeld van een screencast is de volgende uitleg over het plaatsen van videomateriaal op de UvA streaming media dienst .

Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld een screencast (onderdeel van een serie screencasts) die UvA docent Sharon Klinkenberg heeft gemaakt over het gebruik van de software SPSS


Waarom screencasting?

Docenten kunnen met behulp van screencasts studenten bereiken buiten het klaslokaal. Omgekeerd kan het natuurlijk ook waarbij studenten m.b.v. een screencast laten zien aan de docent dat ze een bepaald onderwerp beheersen. Op de website van Educause worden, naast bovengenoemde voordelen die het gebruik van screencasts in het onderwijs bieden, nog meer didactische voordelen genoemd :

  • Studenten kunnen een bepaald onderwerp in hun eigen tempo bekijken (flexibiliteit)
  • Studenten kunnen een les op hun eigen manier indelen door de manier waarop ze door de screencast navigeren (controle)
  • Screencasts creëren een gevoel van verbondenheid van de student met de docent (het gevoel van ‘meekijken over de schouders van de docent’

Extra informatie hierover vindt u in de artikelen van Mullamphy et al. (2010) en Sugar et al. (2010) (zie extra informatie)

Het gebruik van screencasting in het onderwijs kan deel uitmaken van een groter didactisch principe, namelijk The flipped classroom. Screencasts kunnen voorafgaand aan een (werk)college worden aangeboden, zodat studenten voorbereid op pad gaan.

Hoe screencasting?

De UvA en het AMC bieden de mogelijkheid tot het gebruik van geavanceerde software (meer functionaliteiten voor het achteraf bewerken van de opnames), zoals Camtasia, Snagit en UvA Clipmaker. Camtasia moet echter wel zelf aangeschaft worden, tegen een sterk gereduceerde prijs, via Surfspot. Snagit kan gratis aangevraagd worden bij de ADICT.

Op het internet is echter ook een grote variëteit aan gratis tools te vinden voor het maken van screencasts. Een nadeel van deze tools is echter dat ze vaak beperkt zijn in de functionaliteiten die ze bieden. Het achteraf bewerken van de screencasts behoort vaak niet tot de mogelijkheden. De meest populaire gratis tools zijn:

  • Screenr
    • Nadelen: maximaal 5 min gratis, registratie vereist
  • Screencastle
    • Nadelen: biedt weinig extra functionaliteiten
  • Screencast-o-matic
    • Voordelen: korte notities koppelen aan tijdsmomenten binnen de screencast

Na het voltooien van de screencast is het de bedoeling om deze online te plaatsen (uploaden naar een videoplatform). De UvA beschikt over een eigen streamingserver, namelijk UvA Streaming Media. Het voordeel is dat er geen beperking zit aan de lengte van de filmpjes en daarnaast is het mogelijk om de video’s op verschillende niveau’s af te schermen. Daarnaast is het via deze optie eenvoudig mogelijk om videomateriaal binnen Blackboard aan te bieden.

Andere bekende streamingservers zijn Itunes U en Youtube EDU. Aan Youtube EDU zit echter wel een beperking. Het is namelijk niet mogelijk om een filmpje te uploaden van langer dan 15 minuten. Waar ook rekening mee gehouden moet worden is dat de content opgeslagen wordt op Amerikaanse servers, waardoor de content onder het Amerikaans recht valt.

Handleidingen

Camtasia_screenshot.png

Klik op bovenstaande afbeelding om de instructiemodule voor het gebruik van CamtasiaStudio 8 te openen.

Vragen?

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met icto@amc.uva.nl.

Literatuur

Mullamphy, D. F., Higgins, P. J., Belward, S. R., & Ward, L. M. (2010). To screencast or not to screencast. Anziam Journal Electronic Supplement, 51, 446-460.

Sugar, W., Brown, A., & Luterbach, K. (2010). Examining the anatomy of a screencast: Uncovering common elements and instructional strategies. International Review of Research in Open and Distance Learning, 11(3), 1-20.

Educause. (2012). 7 things you should know about screencasting. Verkregen via, https://net.educause.edu/ir/library/pdf/ELI7012.pdf

Bronnen & extra informatie

 

  1. Website - 21edingen eding 9:screencasting
  2. Website - Weblectures Instructieweblecture
  3. Website - UvA Clipmaker overzicht
  4. Website - UvA streaming media
  5. Website - Ennuonline creatief met screencasts
  6. Website - Kennisnet Flipping the classroom
  7. Website - Screenr tool
  8. Website - Screencastle tool
  9. Website - Screencast-o-matic tool
  10. Website - Techsmith camtasia

Extra verdiepende literatuur

DeMaio, D. N., & Oakes, C. E. (2014). Flipping the classroom with screencasts. Radiologic Technology, 85(3), 340-343.

Original author: ICTO - AMC


Creative Commons Licence Logo Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.
Starfish-education support for the publishing on Starfish-education.eu does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors and Starfish-education cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Starfish-education cannot be held responsible for the content published by authors that is not conform with Creative Commons 3.0 BY SA.

See also