About
Wat is een blog?
Een blog is een discussie of informatie website en kan gezien worden als een soort digitaal dagboek in de vorm van een website, waarin gebruikers op vaste tijden (soms meerdere keren per dag) rapporteren over wat ze hebben gedaan, gehoord, gezien, geleerd, ervaren etc. Via een blog kan de gebruiker op een snelle manier zijn berichten plaatsen en archiveren. De berichten die geplaatst worden kunnen verschillende soorten content bevatten, zoals tekst, afbeeldingen, maar ook video en audio. Deze berichten worden in chronologische volgorde geplaatst. Een blog kan uitnodigen tot reacties en discussies bij bezoekers van het blog, waardoor het blog tot leven komt.
Waarom een blog?
Blog’s kunnen een belangrijke rol spelen in het onderwijs. Blog’s kunnen een aanzet zijn tot het vormen van een ‘community’. In zijn simpelste vorm kan een ‘community’ omschreven worden als een groep mensen met een gezamenlijk doel, belang of interesse. Op digitale didactiek, web 2.0 eduapp en 21eDingen worden een aantal voorbeelden genoemd van blog’s in het onderwijs:
- Blog’s kunnen gebruikt worden voor groepsprojecten. Hierbij kan gedacht worden aan studenten die hun voortgang rapporteren op het blog, waarop anderen kunnen reageren.
- Voor lange termijn projecten kunnen blog’s ook ingezet worden; de student kan bijvoorbeeld rapporteren over de voortgang van zijn stage en wat zijn eventuele verwachtingen zijn.
- Blog’s kunnen ook gebruikt worden voor reflectie, waarbij studenten bijvoorbeeld een onderwerp uit het nieuws bespreken. Een speciale vorm van reflectie is het portfolio. De student kan dan rapporteren over zijn verwachtingen en daarop reflecteren.
- Samen werken over een grote afstand kan ook gefaciliteerd worden met bloggen. Op die manier kan een docent op de hoogte blijven van de voortgang van een student, doordat de student regelmatig moet rapporteren over zijn voortgang. Op die manier kunnen docenten ook feedback geven aan de student.
Uiteraard kleven er ook een aantal voor- en nadelen aan een blog. Hieronder staan er een aantal genoemd:
Voordelen
- Studenten werken aan hun schrijfvaardigheden
- Een blog is eenvoudig te realiseren
- Studenten leren hun mening te uiten en te onderbouwen
Nadelen
- Het onderhouden van de blog vergt (veel) tijd
- Het is niet geschikt voor onderwerpen die direct een oplossing behoeven
- Regelmatig schrijven en updaten van het blog kan slordigheid aanmoedigen
Voor meer voor- en nadelen kunt u kijken op digitale didactiek, web 2.0 eduapp en 21eDingen.
Hieronder staan de kenmerken van een blog nog even kort opgesomd:
- Er wordt op regelmatige basis nieuws geplaatst, waarbij een chronologische volgorde wordt aangehouden
- Het blog kan doorzocht worden met een zoekfunctie
- Aan ieder bericht kunnen tag’s gekoppeld worden, die duidelijkheid verschaffen over de inhoud van het bericht
- Gebruikers kunnen reageren op berichten, waardoor een discussie kan ontstaan die het blog tot leven brengt
Voor meer gedetailleerde informatie over een blog kunt u kijken in het artikel ‘Social software in het onderwijs’ van Pierre Gorissen.
Extra
Het kan zijn dat u belang heeft bij het volgen van meerdere blog’s. Het wordt een hele opgave als u alle berichten die worden geplaatst op deze blog’s wilt bijhouden. Gelukkig bestaat daarvoor een oplossing, namelijk Really Simple Syndication (RSS). Via RSS komt nieuwe informatie op een eenvoudige manier automatisch naar u toe op het moment dat er nieuwe informatie beschikbaar is op het blog dat u volgt.
Voor meer informatie over RSS kunt u kijken op 21eDingen en in het artikel van Pierre Gorissen over ‘sociale software in het onderwijs’.
Welke tools zijn er beschikbaar voor het starten van een blog?
- Blackboard Blog
In de elektronische leeromgeving Blackboard zit standaard een blogging tool. Deze is zeer eenvoudig te gebruiken. Klik op de link voor de handleiding.
- Google Blogger
Dit is één van de meest bekende gratis toepassingen voor het aanmaken van een blog. Na het aanmaken van een gratis Google-account kunt u direct aan de slag met bloggen.
- Wordpress
Dit is een gratis open source toepassing, waarmee je vanaf je eigen server een blog kunt inrichten.
Vragen?
Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met icto@amc.uva.nl.
Bronnen & extra informatie
Extra verdiepende literatuur
Kim, H. N. (2007). The phenomenon of blogs and theoratical model of blog use in educational contexts. Computers & Education, 51(3), 1342-1352.
Andergassen, M., Behringer, R., Finlay, J., Gorra, A., & Moore, D. (2009). Weblogs in higher education: why do students (not) blog?. Electronic Journal of E-Learning, 7(3), 203-214.
Original author: ICTO - AMC
Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.
Starfish-education support for the publishing on Starfish-education.eu does not constitute an endorsement of the
contents, which reflect the views only of the authors and Starfish-education cannot be held responsible for any use
which may be made of the information contained therein. Starfish-education cannot be held responsible for the
content published by authors that is not conform with Creative Commons 3.0 BY SA.