Bookmarking is een methode waarbij ‘favoriete’ websites lokaal in de webbrowser worden opgeslagen, zodat deze later eenvoudig weer terug te vinden zijn. Social bookmarking voegt hieraan toe dat de ‘favorieten’ worden opgeslagen in een online omgeving. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om ‘favoriete’ websites met anderen te delen. Een belangrijke functie binnen social bookmarking is tagging. Tagging houdt in dat er aan de opgeslagen ‘favorieten’ tags (labels) gekoppeld kunnen worden, die het onder andere mogelijk maken om online collecties met ‘favorieten’ van een specifiek onderwerp te creëren en deze eenvoudig terug te vinden. Daarnaast kunnen bookmarks geordend worden op volgorde van populariteit. Sommige bookmarks zullen vaker gebruikt worden dan anderen, waardoor het voor andere gebruikers duidelijk wordt wat de meest gebruikte (meest relevante) bookmarks binnen een specifiek onderwerp zijn.
Social bookmarking kan een belangrijke rol spelen in het onderwijs. Op digitale didactiek, web 2.0 eduapp en 21eDingen worden een aantal voorbeelden genoemd van social bookmarking in het onderwijs:
Uiteraard kleven er ook een aantal voor- en nadelen aan het gebruik van social bookmarking. Hieronder staan er een aantal genoemd:
Voordelen
Nadelen
Voor meer voor- en nadelen kunt u kijken op 21eDingen en Web 2.0 Eduapps.
Hieronder staan de kenmerken van social bookmarking nog even kort opgesomd:
Voor meer informatie over social bookmarking kunt u kijken in het artikel ‘Social software in het onderwijs’ van Pierre Gorissen.
Diigo
Dit is één van de meest bekende uitgebreide gratis toepassingen voor het online opslaan van bookmarks. De nauw verbonden tagging-functie voor het aanmaken van categorieën is ook aanwezig. Klik op de link om aan de slag te gaan.
Bag The Web
Dit is een gratis online tool. Bag The Web zorgt ervoor dat je relevante links in zogenaamde hybryde zakken kan stoppen (onderwerpen) om zo op een overzichtelijk manier bronnen met anderen te delen. Daarnaast biedt deze tool nog allerlei andere handige extra’s.
Delicious
Ook dit is een gratis tool om op eenvoudige wijze weblinks op te slaan, te organiseren en nieuwe bronnen te ontdekken.
Vragen?
Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met icto@amc.uva.nl.
Bronnen & extra informatie
Extra verdiepende literatuur
Churchill, D., Wong, W., Law, N., Salter, D., & Tai, B. (2009). Social bookmarking-repository-networking: Possibilities for support of teaching and learning in higher education. Serials Review, 35(3), 142-148. doi: 10.1016/j.serrev.2009.04.006
Original author: ICTO - AMC