Sociale tools - Social Bookmarking: Faculteit der Geneeskunde, AMC-UvA

Posted by @natasabrouwer on Oct. 5, 2021, 3:04 p.m.
Technology
SocialWeb

About

Wat is social bookmarking?

Bookmarking is een methode waarbij ‘favoriete’ websites lokaal in de webbrowser worden opgeslagen, zodat deze later eenvoudig weer terug te vinden zijn. Social bookmarking voegt hieraan toe dat de ‘favorieten’ worden opgeslagen in een online omgeving. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om ‘favoriete’ websites met anderen te delen. Een belangrijke functie binnen social bookmarking is tagging. Tagging houdt in dat er aan de opgeslagen ‘favorieten’ tags (labels) gekoppeld kunnen worden, die het onder andere mogelijk maken om online collecties met ‘favorieten’ van een specifiek onderwerp te creëren en deze eenvoudig terug te vinden. Daarnaast kunnen bookmarks geordend worden op volgorde van populariteit. Sommige bookmarks zullen vaker gebruikt worden dan anderen, waardoor het voor andere gebruikers duidelijk wordt wat de meest gebruikte (meest relevante) bookmarks binnen een specifiek onderwerp zijn.


 

Waarom social bookmarking?

 

Social bookmarking kan een belangrijke rol spelen in het onderwijs. Op digitale didactiek, web 2.0 eduapp en 21eDingen worden een aantal voorbeelden genoemd van social bookmarking in het onderwijs:

 • Wanneer u studenten wilt wijzen op relevante websites en bronnen
 • Als u veel digitale bronnen inzet als cursusmateriaal
 • Wanneer het verwerken van informatie centraal staat, i.p.v. het zoeken hiervan
 • Als studenten plaats- en tijdonafhankelijk toegang moeten hebben tot de ‘favoriete’ websites en bronnen

Uiteraard kleven er ook een aantal voor- en nadelen aan het gebruik van social bookmarking. Hieronder staan er een aantal genoemd:

Voordelen

 • Overal toegang tot online bronnen
 • Er kan gemakkelijk gezocht worden op tags voor bronnen over een specifiek onderwerp
 • Er kan commentaar toegevoegd worden aan de gedeelde bookmarks

Nadelen

 • Door het gemak van tagging kan er al snel een overvloed aan dezelfde categorieën ontstaan over eenzelfde onderwerp. Het is daarom belangrijk om goed over de tags na te denken.
 • Privacy gevoelige documenten kunnen gemakkelijk gedeeld worden, waardoor deze voor iedereen zichtbaar zijn. Het is van belang om goed na te denken over wat er precies gedeeld wordt.

Voor meer voor- en nadelen kunt u kijken op 21eDingen en Web 2.0 Eduapps.

Hieronder staan de kenmerken van social bookmarking nog even kort opgesomd:

 • Overal dezelfde lijst met ‘favoriete’ websites en bronnen voor alle gebruikers waarmee de bronnen gedeeld worden
 • Door tagging zijn de relevante bronnen gemakkelijk te ordenen in populariteit binnen specifieke onderwerpen
 • Een zoekmachine die het mogelijk maakt om met behulp van tags de relevante bronnen terug te vinden
 • Via één link kan je eenvoudig een collectie van bronnen delen met anderen

Voor meer informatie over social bookmarking kunt u kijken in het artikel ‘Social software in het onderwijs’ van Pierre Gorissen.

Welke tools zijn er beschikbaar voor het starten met social bookmarking?

 • Diigo
  Dit is één van de meest bekende uitgebreide gratis toepassingen voor het online opslaan van bookmarks. De nauw verbonden tagging-functie voor het aanmaken van categorieën is ook aanwezig. Klik op de link om aan de slag te gaan.

 • Bag The Web
  Dit is een gratis online tool. Bag The Web zorgt ervoor dat je relevante links in zogenaamde hybryde zakken kan stoppen (onderwerpen) om zo op een overzichtelijk manier bronnen met anderen te delen. Daarnaast biedt deze tool nog allerlei andere handige extra’s.

 • Delicious
  Ook dit is een gratis tool om op eenvoudige wijze weblinks op te slaan, te organiseren en nieuwe bronnen te ontdekken.

Vragen?

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met icto@amc.uva.nl.

Bronnen & extra informatie

 

Extra verdiepende literatuur

Churchill, D., Wong, W., Law, N., Salter, D., & Tai, B. (2009). Social bookmarking-repository-networking: Possibilities for support of teaching and learning in higher education. Serials Review, 35(3), 142-148. doi: 10.1016/j.serrev.2009.04.006

Original author: ICTO - AMC


Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.
Starfish-education support for the publishing on Starfish-education.eu does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors and Starfish-education cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Starfish-education cannot be held responsible for the content published by authors that is not conform with Creative Commons 3.0 BY SA.

See also