Blackboard - Collaboration - Discussion Board: Faculteit der Geneeskunde, AMC-UvA

Posted by Natasa Brouwer, on Oct. 5, 2021, 3:04 p.m.
Technology
Blackboard

About

Discussieforum

Wat is het

In cursussen met veel gebruikers is het discussieforum een ideaal middel om in te zetten. Bij deze communicatietool is er echt sprake van interactie.
Men plaatst een bericht met de intentie een vraag te stellen of discussie op te roepen. Er wordt verwacht dat een ander reageert. Dit kan zowel gelden voor studenten onderling, docenten onderling, of tussen docenten en studenten. Het is dus van belang dat docenten vooraf duidelijk aangeven hoe actief zij zullen zijn in het discussieforum

Men kan allerlei verschillende discussiefora toevoegen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Voor reguliere blokken is het standaard om per week/onderwerp een forum aan te maken. Daarnaast wordt er dan vaak nog een algemeen forum gehandhaafd en eventueel een forum waar studenten onderling practica kunnen ruilen.

Een discussieforum biedt vooral mogelijkheden als men met een losse vraag zit of een discussie wilt oproepen over een op zichzelf staand idee. Als de initiële vraag zich ontwikkelt tot een discussie laat de structuur van het forum de gedachtelijn achter de discussie zien. Het beheer van een forum is dan ook goed te overzien.

Het discussieforum biedt echter de mogelijkheid om studenten op een actieve en interactieve manier bij het onderwijs te betrekken. Door stellingen op het discussieforum te zetten (waar studenten vervolgens weer op kunnen reageren) ontstaat interactie, die het mogelijk maakt om studenten op bepaalde onderwerpen te laten reflecteren.

Route

Hoogstwaarschijnlijk zit er al een knop "Discussieruimte" in de cursus. Is dit niet het geval dan toe te voegen via --> Toolkoppeling maken --> Discussion Board.

Voordelen

  • Voor docenten is het tijdbesparend om een discussieforum te hebben. Studenten die met een niet al te dringende vraag zitten, hoeven niet direct te mailen naar de docent. Zij kunnen terecht op het discussieforum, waarbij er eerst afgewacht kan worden of studenten onderling de vraag beantwoorden. De docent zou in dat geval maar periodiek het forum langs hoeven lopen om te kijken of er onbeantwoorde vragen tussen zitten.
  • Aangezien alle studenten ook het discussieforum kunnen inzien, kunnen zij daar ook vaak reeds beantwoorde vragen terugvinden. Hierdoor zal een docent/coördinator minder e-mails met dezelfde vragen ontvangen.

Nadelen

  • De discussiefora dienen eens in de zoveel tijd nagelopen te worden. De uiteindelijke tijdsbesparing dat het gebruik van een forum kan opleveren weegt echter zwaarder.
  • Studenten en docenten dienen in het initiële gebruik misschien gepusht te worden en/of instructies te ontvangen. Er dient duidelijk gecommuniceerd te worden richting student hoe het forum ingezet zal worden in het blok. Waarbij vermeld wordt hoe vaak docenten het forum nalopen, welke soort vragen wel/niet beantwoord zullen worden etc.

2. Forumbeschikbaarheid

Beschikbaar: Stel hier in of studenten het forum kunnen zien/gebruiken of niet
Datum- en tijdbeperkingen invoeren: De gebruikelijke instelling waarmee men de beschikbaarheid van het forum tijdsgebonden kan maken.

3. Foruminstellingen

U kunt voor forums verschillende instellingen opgeven die bepalen hoe gebruikers kunnen werken met het forum. U kunt desgewenst een cijfer toekennen aan berichten die op een forum worden gepost. In dat geval wordt er voor het forum automatisch een kolom toegevoegd aan Grade Center. Deze kolom kunt u wijzigen in Grade Center en in de discussieruimte.

Anonieme berichten toestaan: Vink dit aan als studenten berichten mogen plaatsen zonder vermelding van hun naam. Als anonieme berichten zijn toegestaan, kunnen er geen cijfers worden toegekend aan berichten.

Auteur toestaan eigen berichten te verwijderen: Hiermee kan men de student toestaan al zijn eigen berichten te verwijderen, of enkel de berichten waarop niet meer gereageerd is.

Auteur toestaan eigen berichten te bewerken: Als dit is aangevinkt dan kan een student al zijn geplaatste berichten ten alle tijden aanpassen.

Berichtlabels toestaan: Als dit wordt toegestaan dan kan men meerdere berichtenverzamelen en deze vervolgens een label geven om zo de verzamelde berichten makkelijk terug te vinden.

Toestaan dat gebruikers antwoorden met letterlijke tekst: Geeft de mogelijkheid om eenvoudig de tekst van voorgaande berichten in de eigen reactie op te nemen.

Bestandsbijlagen toestaan: Geeft studenten de mogelijkheid om bestanden te plaatsen op het discussieforum.

Leden toestaan eigen discussielijnen te maken: Als dit uitstaat dan kunnen studenten alleen reageren op reeds door docenten aangemaakte discussielijnen. Als cijfers worden toegekend aan discussielijnen, mogen leden geen nieuwe discussielijnen maken en kunnen leden geen anonieme berichten posten.

Abonneren: Als dit aanstaat dan heeft iedereen met toegang tot het forum de optie zich te abonneren. Iedereen die zich vervolgens abonneerd, ontvangt een e-mail wanneer er een nieuw bericht in het forum geplaatst wordt.

Leden toestaan waardering geven aan berichten: gebruikers kunnen de kwaliteit van een bericht aangeven door 1 - 5 sterren toe te kennen.

Controle van berichten afdwingen: Hiermee kan censuur worden toegepast op het forum. De forummoderator (coördinator en eventueel andere aangewezen personen) moet in dit geval eerst berichten goedkeuren, voordat deze daadwerkelijk op het forum verschijnen

Original author: ICTO - AMC


Creative Commons Licence Logo Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.
Starfish-education support for the publishing on Starfish-education.eu does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors and Starfish-education cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Starfish-education cannot be held responsible for the content published by authors that is not conform with Creative Commons 3.0 BY SA.

See also