Een video-opname in combinatie met peer observatie door een collega docent en een studentevaluatie biedt aan een docent die het BKO traject volgt de informatie om op het collegegeven te reflecteren. Hiervoor worden nu video's gemaakt met twee camera's waarbij een is gericht op de docent en een op studenten. Een opname met een 360 graden camera zou twee camera's kunnen vervangen en aan de docent/observator een meer realistisch gevoel van het observeren in de collegezaal kunnen geven.
Met deze Grassroots-subsidie willen wij nieuwe technieken op het gebied van Virtual Reality – 360- graden video en een Virtual Reality-headset - testen op bruikbaarheid in het kader van de BKO- video-opnames. De techniek biedt de mogelijkheid om het college live te volgen, direct terug te kunnen kijken (er is geen editing nodig) en de interactiviteit maakt een ‘classroom experience’ mogelijk. Samen kan dit voor een nieuwe dimensie zorgen in het onderwijskundige groeiproces van een docent.
360 graden camera
Virtual Reality Headset Oculus Rift
De toepassing van Virtual Reality als onderdeel van het BKO-traject biedt enkele mogelijk positieve resultaten:
1) Praktisch: Er is minder tijd voor editing nodig: de video is sneller/vrijwel direct na de opname op het internet beschikbaar om te bekijken. Daarbij behoeft het opstellen van de 360-graden camera minder technische ondersteuning en de workflow is makkelijker overdraagbaar bij het wisselen van personeel (duurzamer).
2) Onderwijskundig: De docenten krijgen een dynamische interactieve weergave van hun eigen collegesetting, welke realistischer overkomt dan de oude methode, en zodoende een betere basis voor de (zelf)reflectie geeft;
Project leaders: Krijn Boom en Natasa Brouwer
Start project: Maart 2018
End project: Juni 2018
Funding: UvA Grassroots
Website:
Downloads (project report or extra information): projectvoorstel
Original author: Natasa Brouwer