E-learning: Faculteit der Geneeskunde, AMC-UvA

Posted by Natasa Brouwer, on Oct. 5, 2021, 3:04 p.m.
Pedagogy
E-learning

About

Wat 

De term e-learning wordt in brede zin vaak gebruikt voor informeel en formeel leren waarbij gebruik gemaakt wordt van ICT toepassingen. Binnen het medisch onderwijs wordt veelal over de term e-learning gesproken wanneer men het heeft over zelfstandige, interactieve lesmodules die via Internet te volgen zijn. De oude term die hier vaak voor werd gebruikt was COO (Computer Ondersteund Onderwijs).

Studenten kunnen door middel van e-learning op elke gewenst tijdstip en locatie hun lesmateriaal doorlopen, in hun eigen tempo en zo vaak als zij dit nodig vinden. Daarnaast kan met behulp van e-learning de leeromgeving en ook leerbeleving worden verrijkt. Zo kan gebruik gemaakt worden van multimedia en animaties, kunnen er tussentijds vragen worden gesteld, zijn er mogelijkheden om direct uitgebreide feedback te geven en kunnen er adaptieve leertrajecten worden aangeboden.

 

Afstandsonderwijs2.png

Waarom

U kunt e-learning modules op verschillende manieren binnen uw onderwijs inzetten.

  • Als voorbereiding: studenten maken in eigen tijd en tempo kennis met basisprincipes van een bepaald onderwerp, waardoor er tijdens het college direct dieper op de stof kan worden ingegaan.

  • Als naslagwerk: studenten herhalen door middel van e-learning bepaalde delen van de stof

  • Als praktische toepassing: theoretische principes kunnen in de e-learning modules direct worden geoefend

Voordelen e-learning

Studenten kunnen door middel van e-learning op elke gewenst tijdstip en lokatie hun e-learning module doorlopen, in hun eigen tempo en zo vaak als zij dit nodig vinden. Andere voordelen van e-learning modules zijn:

  • Gebruik van multimedia. Door gebruik van filmpjes en animaties worden bepaalde processen duidelijk verbeeld.

  • Gebruik van vragen. Door tussendoor vragen te stellen over de leerstof kan een student zelf toetsen of het voorgaande begrepen is of dat herhaling nodig is.

  • Uitgebreide feedback. Door goed gebruik van feedback, op zowel goede en foute antwoorden, kunnen studenten ook leren van de fouten die ze gemaakt hebben.

  • Individueel leertraject. Door de module zo te ontwerpen kunnen studenten die de stof goed begrepen hebben, sneller door module heenlopen dan studenten die meer moeite hebben met de stof. Zij kunnen eventueel extra lesstof aangeboden krijgen.

  • Adaptatie verschillende leerstijlen. Het aanbieden van verschillende leeractiviteiten binnen een e-learning module, kan ervoor zorgen dat studenten met verschillende leerstijlen worden gefaciliteerd.

  • Aanpassen aan eigen kennisniveu. Studenten hebben de mogelijkheid om materiaal te kiezen dat op dat moment het beste bij hun kennisniveau past en eventueel ander materiaal over te slaan.

  • Afwisseling. Doordat studenten tijdens het maken van een e-learning module worden uitgedaagd om constant iets anders te doen (lezen, luisteren, kijken, iets doen) blijven ze langer geconcentreerd werken dan wanneer zij slechts een ding doen.

 

Hoe

 

Voor het maken van e-learning is geen voorkennis nodig. Team ICTO helpt u bij het ontwerpen, uitwerken en de technische realisatie van uw e-learning modules.


Team ICTO kan u adviseren over de inzet en mogelijkheden van e-learning binnen de opleiding Geneeskunde en Medische Informatiekunde. Het team werkt met de auteurstools/ (e-learning) software MasterPro en Articulate Storyline. Voor het maken van e-learning is geen specifieke voorkennis en kennis van deze programma’s nodig. ICTO helpt u bij het uitwerken en de technische realisatie van uw e-learning modules.


Neem contact op met ICTO via onderstaand formulier.

 

Original author: ICTO - AMC


Creative Commons Licence Logo Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.
Starfish-education support for the publishing on Starfish-education.eu does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors and Starfish-education cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Starfish-education cannot be held responsible for the content published by authors that is not conform with Creative Commons 3.0 BY SA.

See also