Video - Kennisclips: Faculteit der Geneeskunde, AMC-UvA

Posted by Natasa Brouwer, on Oct. 5, 2021, 3:04 p.m.

About

Wat is een kennisclip?

Een kennisclip is een video waarin een docent kort en kernachtig een thema uitlicht. Een kennisclip duurt maximaal 10 minuten. Door de vele manieren van videoverrijking is het onderscheid met andere typen video, zoals bijvoorbeeld een screencast, soms moeilijk te maken. Wanneer bijvoorbeeld een kennisclip wordt verrijkt met Microsoft Powerpoint of een andere schermopname, spreken we van een screencast. In essentie kan een screencast dus ook een kennisclip zijn, mits deze niet langer dan 10 minuten duurt. Hieruit kan men ook het verschil met een webcollege afleiden, die duren namelijk veel langer en behandelen vaak meerdere onderwerpen.

Redenen om een kennisclip in te zetten zijn uiteenlopend. Een kennisclip kan:

  • dienen als ondersteunend studiemateriaal
  • een praktische vaardigheid demonstreren
  • als middel dienen om tot een andere invulling v/d contacturen te komen
  • aangeboden worden als zelfstudiemateriaal
  • worden ingezet voor toetsevaluatie

Voorbeeld kennisclip

Kennisclip van Don Zuiderman (Hogeschool Utrecht) met uitleg over taxonomie Bloom

Waarom kennisclips?

Op de website weblectures.nl (ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen verschillende HO instellingen) worden enkele praktische en didactische voordelen aangegeven voor het inzetten van kennisclips binnen het onderwijs:

Praktische voordelen

  • Efficiëntie: kennisclips kunnen als een soort FAQ gebruikt worden, waarbij de docent veel voorkomende vragen van studenten beantwoordt. Hierdoor blijft er meer tijd over voor het daadwerkelijk (werk)college geven.
  • Controle en flexibiliteit: studenten kunnen plaats- en tijdonafhankelijk de kennisclips op hun eigen tempo doorlopen.

Didactische voordelen

Door de zelfstudiemogelijkheden van kennisclips, kunnen studenten zelf de nodige informatie selecteren (dieper leren). Dieper leren zorgt ervoor dat studenten op een hoger denkniveau geraken. Er zijn verschillende mogelijkheden om kennisclips in te zetten binnen het lesprogramma, waarbij dieper leren gestimuleerd wordt:

  • Als onderdeel van een bijspijkerprogramma: kennis die ontoereikend is of ontbreekt, kan middels kennisclips worden bijgebracht.
  • Voorafgaand aan het (werk)college moeilijke termen verduidelijken: hierdoor komen studenten met voldoende voorkennis naar een (werk)college waardoor tijdens de (werk)colleges dieper op de stof kan worden ingegaan.
  • Feedbackmogelijkheid: moeilijke, niet beheerste stof kan makkelijk bijgebracht worden via een kennisclip.

Kennisclips lenen zich ook uitstekend voor het didactische principe van The Flipped Classroom. Kennisclips kunnen voorafgaand aan een (werk)college worden aangeboden, zodat de studenten voorbereid op pad gaan.

Zoals aangegeven kunnen kennisclips op verschillende manieren worden gemaakt. Er kan gebruik gemaakt worden van een schermopname die verder is verrijkt met een opname van de docent, maar er kan bijvoorbeeld ook voor worden gekozen om de schermopname alleen te ondersteunen met audio.

In een concept rapport van het REC:all project (Young & Moes, 2013) wordt echter aangegeven dat uit verschillend onderzoek blijkt dat studenten regelmatig nog naar bewegende beelden van de docent kijken als deze in beeld is, hoewel de kennis voornamelijk wordt overgebracht door geluid en stilstaande beelden. Het idee is dat studenten bij het kijken naar de docent hints van de verteller zien die het leerproces kunnen bevorderen: Verborgen cues (hints), zoals emoties, manier van vertellen, gebaren etc. Een kennisclip met beeld van de presentator zou dus beter kunnen werken dan een kennisclip zonder dit beeld.

Hoe kennisclips?

De UvA en het AMC bieden de mogelijkheid tot het gebruik van geavanceerde software (meer functionaliteiten voor het achteraf bewerken van de opnames), zoals Camtasia, Snagit en UvA Clipmaker. Camtasia moet echter wel zelf aangeschaft worden, tegen een sterk gereduceerde prijs, via Surfspot. Snagit kan binnen het AMC gratis aangevraagd worden bij de ADICT.

Op het internet is echter ook een grote variëteit aan gratis tools te vinden voor het maken van kennisclips. Een nadeel van deze tools is echter dat ze vaak beperkt zijn in de functionaliteiten die ze bieden en het ontwikkelde materiaal wordt vaak in een open, online omgeving aangeboden. Het achteraf bewerken van de kennisclips behoort vaak niet tot de mogelijkheden. Kijk in het onderdeel Screencast voor een overzicht van de meest populaire gratis tools

Handleidingen

Korte handleiding ter voorbereiding maken Kennisclips(Let op: in ontwikkeling)

Vragen?

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met icto@amc.uva.nl.

Literatuur

Young, C., & Mous, S. (2013). Beyond lecture recording. Verkregen via, http://api.ning.com/files/2Y4vv8KkoBkMNhuaqyhpodjwMv*tI-uj6WTUsFmSjibkQSrMQJRh0Q1l1*2Y17RZ6PTMFG46MGti-DcsutecmdhQWGVpCdZw/BeyondLectureRecording2013aTOC.pdf

Bronnen & Extra informatie

  1. Website - Weblectures Kennisclips
  2. Website KU Leuven - Onderwijstechnologie
  3. Website - UvA Clipmaker
  4. Website - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) Hoe kennisclips didactiek kunnen veranderen: flipped classroom model
  5. Website TU Delft - Blended learning bij TB: de inzet van kennisclips
  6. Website - 21 edingen: eDing8 - Weblectures
  7. Website - 21 edingen: eDing5 - Video maken

Extra Verdiepende literatuur

Educause. (2012). 7 things you should know about microlectures. Verkregen via, https://net.educause.edu/ir/library/pdf/ELI7090.pdf

Educause. (2012). 7 things you should know about the flipped classroom. Verkregen via, http://net.educause.edu/ir/library/pdf/ELI7081.pdf

Original author: ICTO - AMC


Creative Commons Licence Logo Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.
Starfish-education support for the publishing on Starfish-education.eu does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors and Starfish-education cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Starfish-education cannot be held responsible for the content published by authors that is not conform with Creative Commons 3.0 BY SA.

See also