Blackboard - Content - Wiki: Faculteit der Geneeskunde, AMC-UvA

Posted by Natasa Brouwer, on Oct. 5, 2021, 3:04 p.m.
Pedagogy
CollaborativeLearning
Technology
Blackboard Wiki

About

Wat is het?

Een Wiki is een tool die samenwerking stimuleert met als doel het vergaren van zoveel mogelijk informatie over een onderwerp. Wiki's bestaan uit twee onderdelen. Ten eerste is er de inhoud van de Wiki zelf. Dit is gemeengoed en alles wat hier geplaatst wordt kan door iedereen met toegang tot de Wiki worden aangepast. Ten tweede kan er commentaar worden geplaatst.

Het feit dat alle tekst in een Wiki gemeengoed is, maakt een Wiki zeer dynamisch en iedere Wiki kan zich dan ook anders ontwikkelen, afhankelijk van de groep gebruikers.

In Blackboard kan een Wiki worden gemaakt waartoe iedereen in de course toegang heeft, maar het is ook mogelijk om groepen gebruikers aan een Wiki toe te wijzen. Het is mogelijk om precies terug te zien hoeveel woorden iedereen bijdraagt aan de Wiki en hoeveel commentaren iedere gebruiker geplaatst heeft.

Het inzetten van een Wiki in het onderwijs verwacht een grote betrokkenheid van de docent. Er moet een duidelijk opdracht zijn geformuleerd, waarbij er regelmatig naar de voortgang gekeken dient te worden. De inzet van een Wiki wordt samenwerkend leren genoemd: omdat studenten via de Wiki samen kennis opbouwen. Daarnaast leren studenten middels een Wiki elkaar te corrigeren.

Voordelen

  • Omdat Wiki's zo dynamisch zijn kan het zorgen voor verfrissende opdrachten. 
  • Zeer geschikt om studenten te laten samenwerken terwijl ze alles leren over een onderwerp.

Nadelen

Het is lastig om de kwalitatieve inbreng van studenten te onderscheiden, er wordt alleen gekeken naar het aantal woorden dat een student inbrengt.

Voorbeeld

Men kan de studenten onderverdelen in groepen, een voorzet geven qua onderwerp en ze vervolgens een wiki laten ontwikkelen gedurende het blok. Dit kan per groep hetzelfde onderwerp zijn, waarbij de verschillen tussen de wiki's klassikaal besproken kunnen worden. Een presentatie per groep over uiteenlopende onderwerpen kan een ander didactisch doel zijn. Op het moment dat de groep vastloopt, kan de docent altijd zelf informatie toevoegen aan de Wiki.

Instellingsopties

Instellingsopties wiki.png

Datum- en tijdbeperkingen

U kunt instellen dat een wiki vanaf een bepaalde datum en tijd beschikbaar is tot een bepaalde datum en tijd. Vink de selectievakjes 'Weergeven vanaf' en 'Weergeven tot' aan om de datum- en tijdinstellingen in te schakelen. Ingestelde weergavebeperkingen hebben geen invloed op de inhoud van de wiki, alleen op de weergave ervan.

Wikideelname

Selecteer een waarde voor de optie Toegang studenten:

  • Alleen-weergeven: selecteer deze optie als de cursusleider de enige is die pagina's mag toevoegen of om te voorkomen dat studenten pagina's nog kunnen wijzigen, bijvoorbeeld wanneer de pagina's van de Wiki gereed zijn om te worden beoordeeld.
  • Bewerkbaar: kies deze optie als studenten de pagina's van een Wiki mogen aanpassen. In het geval van een groeps-wiki kan dit alleen door gebruikers die lid zijn van de groep.

De instelling "Toegang van studenten" kan op elk moment worden gewijzigd.

Wiki-instellingen

Schakel cijfertoekenning in voor de Wiki: selecteer 'Cijfer' en voer een waarde in voor 'Mogelijk aantal punten'. Als is ingesteld dat een Wiki kan worden beoordeeld, wordt er een kolom voor de Wiki toegevoegd aan Grade Center. De Wiki kan nu steeds worden beoordeeld en de instelling kan niet worden gewijzigd in 'Geen beoordeling'.

Original author: ICTO - AMC


Creative Commons Licence Logo Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.
Starfish-education support for the publishing on Starfish-education.eu does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors and Starfish-education cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Starfish-education cannot be held responsible for the content published by authors that is not conform with Creative Commons 3.0 BY SA.

See also