Krijtloos college bij FNWI

Posted by Natasa Brouwer, on Oct. 5, 2021, 3:04 p.m.

About

Hoorcolleges (of een uitleg bij een werkcollege of een werkgroep) worden in het algemeen op twee manieren gegeven:
(1) met een digitale presentatie op een computer (bijvoorbeeld Powerpoint)
(2) met het schrijven op het bord (krijtbord of whitebord)
waarbij meestal over een combinatie van beide mogelijkheden gaat.

Het gebruik van krijt en bord is traditioneel verbonden met de communicatie tussen natuurwetenschappers. Er zijn veel voordelen om bord te gebruiken in het onderwijs: powerpoint gaat te snel om een wiskundig uitleg goed te kunnen volgen, een student moet zien (leren) hoe je een scheikundige structuur moet tekenen. Er zijn ook veel nadelen bij het gebruik van krijt en bord en ook van white boards.

Een techniek om tekentablet (bijvoorbeeld een iPad) te gebruiken om een uitleg te geven kan de voordelen van krijt en bord verbinden met de voordelen van een digitale (voorgemaakte) presentatie die je ook kunt opnemen op de video zodat studenten dit terug kunnen kijken. Een tekentablet kan ook gebruikt worden bij het maken van een kennisclip. Hiervoor kun je ook naar de FNWI Videostudio komen.

iPad Pro lenen voor je college

Bij de FNWI is een aantal iPads Pro's beschikbaar voor de docenten die deze techniek in hun colleges willen uitproberen. Ze kunnen hiervoor een iPad Pro voor een hele periode van een hele vak lenen. Zie hieronder het formulier waar u zich kunt aanmelden voor het lenen van een iPad Pro set.

 

Zie meer informatie over de projecten en good practices op dit gebied in See also. Via de tags kun je verband met de didactiek en technologie verder onderzoeken.

Original author: Natasa Brouwer


Creative Commons Licence Logo Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.
Starfish-education support for the publishing on Starfish-education.eu does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors and Starfish-education cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Starfish-education cannot be held responsible for the content published by authors that is not conform with Creative Commons 3.0 BY SA.

See also