The Flipped Classroom/ Flipped learning: Faculteit der Geneeskunde, AMC-UvA

Posted by Natasa Brouwer, on Oct. 5, 2021, 3:04 p.m.

About

Wat is ‘The flipped classroom’?

Flipping the classroom ‘de omgedraaide klas’ beschrijft een pedagogisch model waarin het ‘traditionele onderwijs’ wordt omgedraaid: het huiswerk wordt verplaatst naar de collegezaal en het college wordt verplaatst naar zelfstudie. Studenten worden voorafgaand aan de onderwijsbijeenkomst (college, werkgroep) al geconfronteerd met de leerstof, meestal via online colleges of onderwijsmaterialen die online beschikbaar worden gesteld via de elektronische leeromgeving (e-Learning, ingangstoets etc.). De ‘beperkte’ tijd van de onderwijsbijeenkomst kan dan gebruikt worden om de eerder opgedane kennis te assimileren via o.a. discussies, probleem-oplossen etc.

Het doel hiervan is om de onderwijsbijeenkomsten een actievere vorm te geven, waarbij studenten niet simpelweg alleen maar kennis tot zich nemen, maar daadwerkelijk wat doen met deze kennis. Deze

onderwijsbijeenkomsten vormen een goede gelegenheid om de hogere niveau’s van de taxonomie van Bloom aan te doen (analyse, synthese en evaluatie).

What is the flipped class from UT Austin CTL on Vimeo.

De rollen en verwachtingen van zowel docenten als studenten veranderen. Docenten krijgen meer de rol van coach/begeleider dan leraar tijdens deze onderwijsbijeenkomsten, waarbij de focus van het onderwijs verschuift van teacher-centered naar student-centered. Hierbij wordt de focus gelegd op actief leren, het begeleiden van het leerproces van de individuele student, het corrigeren van misconcepties en het geven van tijdige feedback (just-in-time). Studenten focussen meer op het betekenisvol leren, uitwerken van concepten en het toepassen en demonstreren van kennis (zie figuur 2). Daarnaast zijn zij nu meer verantwoordelijk voor hun eigen leerproces, leren ze feitenkennis voornamelijk thuis en passen deze kennis toe via verschillende activiteiten tijdens de onderwijsbijeenkomst.

 

 

   Figuur 2 - Leermogelijkheden van ‘The flipped classroom’

   Bron: http://www.uq.edu.au/tediteach/flipped-classroom/what-is-fc.html

Het pedagogisch model ‘ the flipped classroom’ is niet nieuw. Docenten maken al veel langer gebruik van de verschillende didactische mogelijkheden binnen het onderwijs, die gestoeld zijn op de fundamentele elementen van het Flipped classroom model. Echter, door technologische vooruitgang is het wel steeds makkelijker geworden om bepaalde didactische vormen binnen het onderwijs efficiënt in te zetten. Onderwijstechnologie kan daarom ook een belangrijke rol spelen bij het realiseren van een ‘flipped classroom’. Zoals eerder al genoemd, is het belangrijk dat studenten voorafgaand aan de onderwijsbijeenkomst toegang hebben tot de leerstof en onderwijsmaterialen. Een elektronische leeromgeving biedt de mogelijkheid om de leerstof en onderwijsmaterialen in verschillende formats (tekst, video, verrijkte media etc.) aan te bieden aan studenten. Door verschillende formats aan te bieden kan de docent beter inspelen op de verschillende leerstijlen van de studenten (student-centered learning material).  

 

 

  Figuur 3 - De elementen van een flipped classroom

  Bron: http://www.uq.edu.au/tediteach/flipped-classroom/what-is-fc.html

De termen ‘flipped classroom’ en ‘flipped learning’ worden regelmatig als synoniemen beschouwd. De gedachte is dat een ‘flipped classroom’ automatisch leidt tot ‘flipped learning’. Dit kan inderdaad, maar dit is niet altijd het geval. Veel docenten passen bepaalde elementen uit het flipped classroom model al toe binnen hun onderwijs, waarbij studenten buiten de onderwijsbijeenkomsten de leerstof en onderwijsmaterialen in de vorm van teksten, video’s, e-Learning’s etc. tot zich kunnen nemen, maar om daadwerkelijk te realiseren dat dit in de vorm van ‘flipped learning’ geschiedt, moeten volgens de oprichters van het ‘Flipped Learning Network’ de volgende vier elementen aanwezig zijn (The four pillars of flipped learning):

  1. Flexible environment
    Flipped learning geeft docenten de ruimte om hun onderwijs te verrijken met verschillende didactische principes, mits deze een fysieke verandering in het onderwijs teweeg brengen, waarbij een stimulans plaatsvindt voor groepsstuderen of individueel studeren. Studenten zijn binnen deze flexibele omgeving vrij om te kiezen waar en wanneer zij studeren.
     
  2. Learning culture
    Er moet een verandering plaatsvinden in de leercultuur, waarbij het traditionele teacher-centered onderwijs vervangen wordt voor student-centered onderwijs. Niet langer staat de leraar centraal binnen het onderwijs als primaire bron van informatie, maar werken de studenten zelf actief aan kennisverdieping (constructivisme). De onderwijsbijeenkomsten (face-to-face) worden gebruikt om dieper op de leerstof in te gaan, waarbij de studenten zelf verantwoordelijk zijn om op een constructivistische  manier hun kennis te verdiepen.
  1. Intentional content
    Docenten moeten goed nadenken welke leerstof ze aanbieden buiten de onderwijsbijeenkomsten en welke onderwerpen van die leerstof verder uitgediept dienen te worden tijdens de onderwijsbijeenkomsten zelf. Hierdoor kan de beperkte tijd van de onderwijsbijeenkomst zo efficiënt mogelijk worden ingezet, waarbij student-gerichte actieve leervormen worden gebruikt.
     
  2. Professional educators
    Docenten nemen een meer actieve rol aan dan zij gewend zijn vanuit het traditionele onderwijs. Tijdens de onderwijsbijeenkomsten zijn docenten meer gericht op het observeren van studenten, het geven van tijdige feedback (just-in-time) en het beoordelen van opdrachten. Hoewel de rol van docenten op het oog wat meer naar de achtergrond lijkt te verschuiven, blijven zij de essentiële factor die flipped learning mogelijk maken.

Waarom ‘The flipped classroom’/ ‘Flipped learning’?

Op het moment is er nog weinig onderzoek beschikbaar over het flipped classroom model. Er is echter wel al redelijk wat onderzoek beschikbaar over de fundamentele elementen waarop het flipped classroom onderwijsmodel is gebaseerd. Een van de belangrijkste elementen is de verschuiving van teacher-centered onderwijs naar student-centered onderwijs: studenten krijgen meer studeermogelijkheden en worden actiever bij het onderwijs betrokken (Hamdan, McKnight, McKnight & Arfstrom, 2013). Deze mogelijkheden betreffen vaak een vorm van actief leren. Actief leren kan het best omschreven worden als een proces waarbij de student een activiteit aangaat die de student stimuleert te reflecteren over bepaalde ideeën en hoe ze deze ideeën gebruiken (Michael, 2006).

Er is redelijk wat onderzoek gedaan naar actieve leerstrategieën. Veel van deze onderzoeken concluderen dat deze strategieën bijdragen aan de academische prestaties van studenten (Hamdan, McKnight, McKnight & Arfstrom, 2013). Daarnaast wijzen veel van deze onderzoeken op een toename in studentbetrokkenheid, kritisch denken en meer positieve attitudes m.b.t. leren.

Een ander element van het ‘flipped classroom model’ dat onderzocht is, is het effect van voorkennis. De directe instructie van de docent (o.a. studiestof van het college) is verplaatst naar zelfstudie. Hierdoor komen studenten voor de onderwijsbijeenkomst al in aanraking met de studiestof. Dit wordt ook wel ‘priming’ genoemd. Onderzoek toont aan dat ‘priming’ een positief effect heeft op het onthouden van (nieuwe) gerelateerde informatie, die bijvoorbeeld gegeven kan worden d.m.v. actieve leerstrategieën in de onderwijsbijeenkomst (Hamdan, McKnight, McKnight & Arfstrom, 2013).

Als laatst toont onderzoek aan dat de cognitieve belasting van studenten verlaagt wordt als zij eerder al geoefend hebben met gerelateerde studiestof (Hamdan, McKnight, McKnight & Arfstrom, 2013).

Hoe ‘The flipped classroom’/ ‘Flipped learning’?

U zult, na het lezen van bovenstaande informatie, misschien al gemerkt hebben , dat u al bepaalde onderdelen van het flipped classroom learning onderwijsmodel toepast binnen uw onderwijs. 

\f

Vragen?

Mochten er nog vragen zijn over het effectief inzetten van een flipped classroom learning onderwijsmodel binnen uw onderwijs, neem dan contact op met icto@amc.uva.nl

Literatuur

Moffet, J. (2014). Twelve tips for “flipping” the classroom. Medical Teacher, 1-6.

Hamdan, N., McKnight, P., McKnight, K., & Arfstrom, K. M. (2013). A review of flipped learning. Verkregen op 26, september, 2014: http://www.flippedlearning.org/cms/lib07/VA01923112/Centricity/Domain/41/LitReview_FlippedLearning.pdf

Roehl, A., Reddy, S. l., & Shannon, G. J. (2013). The flipped classroom: An opportunity to engage millennial students through active learning strategies. Journal of Family & Consumer Sciences, 2 (105), 44-49.

Prince, M. (2004). Does active learning work? A review of the research. Journal of Engineering Eduction, 93 (3), 223-231.

Flipped Learning Network (FLN). (2014). The Four Pillars of F-L-I-P. Verkregen via,: http://flippedlearning.org/cms/lib07/VA01923112/Centricity/Domain/46/FLIP_handout_FNL_Web.pdf

7 Things you should know about flipped classrooms (2012). Educause. Verkregen via, https://net.educause.edu/ir/library/pdf/ELI7081.pdf

Kuipers, E. (2013). Is het flipped classroom onderwijsmodel effectief? Verkregen via https://www.han.nl/hanovatie/artikelen/master-evidence-based-inn/_attachments/semesteropdracht_i-ellenkuipers-i6062281-20130130.pdf

Bronnen & extra informatie

  1. Powerpoint Presentatie door Wilfred Rubens - Flipped classroom en TPACK: hoger onderwijs op zijn kop? 
  2. Kennisnet - Infographic Flipping the Classroom 
  3. Website - The University of Queensland What is a flipped classroom 

Extra verdiepende literatuur

Tucker, B. (2012). The flipped classroom: Online instruction at home frees class time for learning. Education Next, 82-83.

Bishop, J. L., & Verleger, M. A. (2013). The flipped classroom: A survey of the research. American Society for Engeneering Education, 23-26.

Flipped Classroom

Created by Knewton and Column Five Media

Original author: ICTO - AMC


Creative Commons Licence Logo Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.
Starfish-education support for the publishing on Starfish-education.eu does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors and Starfish-education cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Starfish-education cannot be held responsible for the content published by authors that is not conform with Creative Commons 3.0 BY SA.

See also