Bij presenteren kunnen studenten reflecteren aan de hand van de feedback van anderen, maar kunnen hun presentatie niet ondergaan als publiek. Dat kan worden opgelost door de presentaties op te nemen op de video en van feedback te voorzien. Maar hoe doe je dat bij een grote groep studenten?
Academische Basisvaardigheden geeft presentatievaardigheid aan 500+ studenten.
Doelstelling: het vergroten van het lerend effect van het presentatievaardigheden onderwijs voor alle eerste jaars studenten levenswetenschappen.
Subdoelen van dit project
De hoofddoelstelling is gehaald. Het geven van Videofeedback en de technische uitwerking daarvan is nu volledig geïntegreerd binnen de academische vaardigheden lijn van de Psychobiologie, BioMedische Wetenschappen en Biologie opleidingen van de UvA. De gunstige resultaten van dit project voor de docent en met name voor de student laten zien dat videofeedback een zeer goed tool is om studenten tot een hoger inzicht te laten komen over hun presentatievaardigheden.
Uit de evaluatie blijkt dat er een grote meerwaarde is van de videoopname naast de geschreven feedback. Verder laat de evaluatie zien dat het merendeel van de studenten die de videoopname hebben gezien, hun indruk van hun eigen presentatievaardigheden hebben bijgesteld en de opname samen met de feedback ook werkelijk gebruikt hebben om hun volgende presentatie te verbeteren. Dit blijkt ook uit de geschreven opmerkingen van de individuele studenten.
Kijkend naar de subdoelen zijn de subdoelen 1-3 gehaald. De opnames en feedback lukt nog niet te stroomlijnen omdat technisch (nog) niet mogelijk is om b.v. Blackboard en de streaming server met elkaar goed funcioneel te verbinden en te laten communiceren met een videotool. Het is alles geprobeerd waardoor de ontwikkeling van de tool ernstige vertraging is opgelopen en is die ontwikkeling uiteindelijk stopgezet.
Bruikbaarheid van de resultaten en tips
In alle situaties waar deze vaardigheden worden aangeleerd kunnen de resultaten van dit project worden gebruikt. Er zijn echter een aantal belangrijke voorwaarden die videofeedback functioneel maken, met name als het gaat over implementeren op grote schaal zoals voor ABV is gebeurd.
Project leaders: Tonny Mulder (auteur en eerst de projectleider José van Gelderen)
Start project: januari 2011
End project: december 2012 (door de diverse redenenen voor vertraging is het project later afgerond)
Funding: UvA Videolijn
Website: -
Downloads: Evaluatie van studenten, Handleiding voor videofeedback
Original author: Natasa Brouwer